o1 o10 o11 o12 o14 o15 o16 o17 o18 o19 o2 o20 o21 o22 o23 o3 o4 o5 o6 o7 o8 o9

Kent u de Burgh-Haamstede, en de omgeving van de Westhoek (de Kop van Schouwen) goed, zelfs dan heeft u misschien niet alle hoekjes al gezien.... Het gebied is uniek, daar zijn alle gasten het achteraf over eens; op een klein oppervlak vindt u zoveel verschillende landschappen; van loofbossen tot de Meeuwenduinen, van zilte vogelreservaten tot grillige kustlijnen, van dennenbossen tot Zeepeduinen, van bosvennen tot oude polderlandschappen, van Oosterschelde tot Neeltje Jans. Er zijn zulke prachtige wandelpaden, fietstochten en uitkijkpunten, eigenlijk is het teveel om op te noemen. Hieronder daarom onze eigen 'Welgelegen' selectie, van plekken die u toch zeker niet mag missen!

Tussen Haamstede en Renesse bevindt zich natuurgebied 'de Vroongronden'. Enkele jaren geleden reed hier de bus nog dwars doorheen, over de doorgaande weg van Haamstede naar Renesse. De weg is inmiddels geheel verdwenen, een fiets- en wandelpad is er doorheen aangelegd, en een prachtig doorlopend natuurgebied is er ontstaan. De Vroongronden is een oud natuurgebied met hoge droge kopjesduinen met duingrasland, natte lage slenken en kreken. Hier en daar liggen poelen. De Vroongronden zijn geliefd bij reeën en damherten: de dieren zijn vooral in de schemering actief. Op alle andere momenten van de dag grazen er ook wilde shetlandpony's en wilde Hereford-koeien. In september is het er prachtig: de hei staat dan in volle bloei. Ook groeit er veel brem; tijdens de bloei ook een prachtig gezicht. Het vlees van deze koeien wordt overigens verkocht in Nieuwerkerk, door kaasboerderij De Stolpe; biologischer en lokaler kan eigenlijk niet!

Neeltje Jans is oorspronkelijk een zandplaat in de monding van de Oosterschelde. In de jaren '80 werd de stormvloedkering gebouwd en werd de zandplaat gebruikt als werkeiland. In 1986 was de Stormvloedkering klaar en lag er een weg dwars over Neeltje Jans (de huidige weg naar Middelburg en Goes). Neeltje Jans wordt echter steeds meer overgenomen door de natuur: het is in korte tijd een prachtig gebied geworden. Het is een van de jonge natuurgebieden van Zeeland, en heeft een doorgaande weg dwars door het eiland heen, maar het is een bezoek zeker de moeite waard. Over Neeltje Jans loopt een bijzonder wandelpad dwars door duingebied, met een baai en een oude aanlegsteiger. Aan de andere kant van de weg zijn weidse stranden te vinden, waaronder ook een naturistengedeelte. Tip: mosselen eten bij Proef Zeeland; ze komen er zó uit de Oosterschelde! (Neeltje Jans; 5,9km vanaf Welgelegen)

Tussen Serooskerke en Zierikzee bevindt zich een groot natuurgebied, speciaal aangelegd voor trek- en weidevogels: "plan Tureluur". Het plan, dat pas in 1991 ontstond, wilde landbouwgrond teruggeven aan de natuur, om vogels daar een veilige plek te bieden, in een natuurlijke zoute/brakke omgeving. Het gebied is beschermd, en dus niet zomaar toegankelijk. Het dijkpad langs de Oosterschelde voert er echter doorheen, en langs dit pad bevinden zich ook 2 verhoogde uitkijkpunten. Deze Inlaagweg is een aanrader voor de wandelaar of fietser (of zelfs met de auto!); de weg ligt op een dijk, met prachtige natuur en vele vogels goed zichtbaar aan beide zijden. Let op: schapen grazen vrij rond op deze dijk. Met de auto is de Inlaagweg alleen bereikbaar via de Bogerdweg (bovenlangs). De grens van het gebied ligt langs de (soms drukke) Delingsdijk en de (rustige) Slikweg. Beide wegen zijn ook prima routes voor een goed zicht op de vogels en natuur: er zijn diverse bankjes en een uitkijkplaats om te "turegluren". Vogelspotters uit heel europa weten deze plaatsen inmiddels goed te vinden. Tip: verrekijker en camera mee, en lekker lunchen bij De Heerenkeet!

"Achter" het dorp Burgh-Haamstede liggen de Zeepeduinen; een prachtig duingebied met duinmeren, zandverstuivingen en heerlijk om te wandelen. U wandelt er dwars door de duinen. Paden zijn niet aanwezig, maar de routes worden duidelijk aangegeven met gekleurde paaltjes. U deelt het gebied met zo'n 100 wilde shetlandpony's, die er leven om het gras kort te houden. In de Zeepeduinen zijn de resten van een bunkercomplex uit de 2e wereldoorlog aanwezig. Alle informatie over wandeltochten in deze duinen vindt u bij de receptie. (1200m van Welgelegen)

Op slechts 800m van Welgelegen vindt u de eerste ingang naar De Domeinen; bossen zijn in Zeeland al vrij uniek, en dit is dan ook nog het grootste bos van heel Zeeland (330 hectare!). Aangelegd middenin de duinen vanaf 1920 onder leiding van Ir. Lyssen (destijds de buurman van Welgelegen), om ernstige duinverstuiving tegen te gaan. Inmiddels is het een omvangrijk bos met volwassen dennenbomen, en inmiddels prachtig aangevuld met grote delen loofbos. Herten voelen zich er thuis. De Domeinen zijn een zeer bijzondere mix van duinen met hoogteverschillen, oude statige dennen gecombineerd met jonge loofbomen waar veel zon doorheen schijnt, duinlandschappen en bosvennen die samen zorgen voor idyllische plaatjes. Diverse wandel-, fiets-, mountainbike-, rolstoel- en paardrij-routes zijn aanwezig in het bos. Meer informatie vindt u bij de receptie.

Deze naam moet u letterlijk nemen: dit zijn de duinen die vooral aan de meeuwen toebehoren. Tussen 15 maart en 15 juli is dit gebied voor mensen niet toegankelijk: dan broeden er jaarlijks in alle rust vele meeuwen. Buiten die periode loopt er een wandelpad vanaf de Adriaan v/d Weijdeweg (800m van Welgelegen) tot aan Nieuw-Haamstede, dwars door de mooiste stukken van de Meeuwenduinen. Vanaf dit pad kunt u het gebied in volle glorie bewonderen. Ook worden er begeleide wandeltochten georganiseerd, en is het mogelijk om tijdens deze excursies onder begeleiding nog dieper de duinen in te trekken.

Op zo'n 2,2km vanaf Welgelegen begint het fiets- en wandelpad langs de Oosterschelde. Het pad eindigt bij Zierikzee, zo'n 20km verder. Het asfaltpad leent zich prima om er te wandelen of te fietsen. In de directe omgeving vindt u er prachtige uitzichten (links de ruige karrespoor-polders, rechts de Oosterschelde met de vissersboten en zeehonden), kleine baaien (bij laag water inclusief zandstrandjes, bij hoog water zijn er trappen om toch even het water in te gaan), de mogelijkheid om zelf oesters te rapen, de jachthaven van Burghsluis en de vrij te bezoeken Plompetoren. Fietst u zo'n 6,5km verder, dan komt u bij natuurgebied De Schelphoek, waar een binnendijkse kreek van 85 hectare is ontstaan. Deze kreek ontstond tijdens de rampnacht van 1953: een dijk is hier doorgebroken, net als op vele andere plaatsen op dit eiland. De dijkdoorbraak van de Schelphoek kon worden gedicht met caissons; grote betonnen holle blokken. Deze blokken zijn nog steeds zichtbaar, en een van de caissons kan tegenwoordig worden beklommen. De kreek die ontstond, is er na de ramp altijd gebleven; op deze plaats is nu een prachtig natuurgebied ontstaan.
Burghsluis is een zeer klein dorpje en ligt op 3,5km van Welgelegen. Dit dorp is tijdens de ramp van 1953 erg zwaar getroffen. Tegenwoordig is het een klein gehucht, en eromheen een heerlijk rustig gedeelte van het eiland. De polderweggetjes zijn stil en lenen zich prima voor een fietstocht; langs deze smalle wegen rijdt u links en rechts langs de akkers. De route over de dijk langs de Oosterschelde is altijd vlakbij en geeft prachtige uitzichten, en langs deze route bevinden zich diverse kleine strandjes. De jachthaven van Burghsluis biedt naast de gezellige drukte ook een zeer goed restaurant met heerlijk terras. Net voorbij Burghsluis staat "de Plompetoren"; deze toren is vrij te beklimmen, en geeft een prachtig uitzicht over de Kop van Schouwen. De oude inlagen en 'karresporen' zijn dan extra goed zichtbaar (deze historische afgravingen worden nader toegelicht binnenin de Plompetoren).
... Ook langs de Oosterschelde, ook in Burghsluis: passagiersschip 'de Onrust'. Wij vinden dat u deze ervaring niet moet willen missen. Op 3,5km van Welgelegen vaart dit schip met enthousiast schippers-echtpaar over de Oosterschelde. Er zijn verschillende vaartochten: een 'rondje met het pondje' (enkele reis met of zonder fiets; zo fietst u bijvoorbeeld naar Zierikzee, en vaart u met fiets en al terug naar Burghsluis), een familietocht (goed ingespeeld op kinderen) of een natuurvaartocht (voor de rustzoekers). Altijd speurt de schipper naar aanwezige zeehonden en bruinvissen, die in grote getale aanwezig zijn in de Oosterschelde. Op het schip zijn verrekijkers hier speciaal voor aanwezig (tip: camera mee!). Bij laag water liggen de zeehonden vaak op de vrij gekomen zandbanken.

Recensies & gastenboek

Bel of mail, we helpen u graag!

Telefone: 0111 651786
Email: info@wissewekken11.nl
Website: www.welkombijwelgelegen.nl

Wissewekken 11
4328px Burgh Haamstede

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies. Deze functionele- en analytische cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de website te verbeteren. Nieuwsgierig hoe dit werkt? Klik dan op de knop voor meer informatie. Ga je akkoord met de voorwaarden? Klik dan op de groene knop.