o1 o10 o11 o12 o14 o15 o16 o17 o18 o19 o2 o20 o21 o22 o23 o3 o4 o5 o6 o7 o8 o9

In het bos achter Welgelegen leeft een grote groep damherten en reeën, in het wild. In het dorp zijn de meningen hier over verdeeld; sommigen zien ze liever gaan dan komen. Menige tuin is al vele malen kaal gegeten... Maar bent u te gast, en heeft u hier geen tuin? Dan is het tegenkomen van een van deze dieren vooral erg bijzonder! Tegen zonsondergang, en rond zonsopgang, is er grote kans een van deze dieren tegen te komen (vaak juist ook meer dan 1!). Het blijft altijd een unieke ervaring. Ook rond het kampeergedeelte van Welgelegen, en op de paden, kunt u soms oog in oog staan met een van deze dieren. Op het terrein zijn ze namelijk vaak aanwezig. Ook herten spotten? Vraag bij de receptie naar de beste plekken op dat moment!

In de Oosterschelde en langs te Noordzeekust leven sinds jaar en dag zeehonden. De laatste jaren gaat het weer goed met de zeehond. Een zeehondje tegenkomen op uw vakantie is dan ook prima mogelijk! Op diverse plaatsen liggen de zeehonden te zonnen bij laag water; vrijgekomen zandbanken zijn dan de plaatsen waar u ze kunt vinden. Vraag gerust op de receptie wat de beste plaatsen zijn, we helpen u graag. De laatste tijd worden er ook regelmatig zeehonden vrijgelaten, die zijn aangesterkt in de zeehonden-opvang. Dit gebeurt vaak op de stranden van Renesse. Mensen mogen komen kijken, als ze stil zijn en achter de lijnen blijven. Een ontroerende ervaring; vaak nemen de zeehonden hun tijd en kijken nog even om. Tip: perfect foto-moment, zo dichtbij komt u niet vaak! Op de receptie zijn de data/locaties van vrijlatingen bekend, als ze vooraf worden doorgegeven. Adopteren van een zeehond kan ook, dan mag u zelf de kist open doen; www.aseal.nl .

Naast de zeehonden is een een bijzondere groep dieren zichtbaar: de bruinvis. Hij is niet bruin, en het is eigenlijk ook geen vis: de bruinvis valt onder de walvisachtigen! In de Oosterschelde kunt u het dier zien zwemmen, te herkennen aan de bekende 'vin' in het water. In de Oosterschelde leeft vanaf 2006 een kleine populatie bruinvissen die daar het het jaar rond lijkt te blijven. In de rest van nederland wordt het dier alleen maar af en toe ergens waargenomen. Bruinvissen hebben een stompe snuit, een lage, driehoekige rugvin en (zoals alle walvisachtigen) een platte staartvin. De rug is donkergrijs, de buik helderwit. Ze hebben schopvormige tanden: 22 tot 28 paar in de bovenkaak, 21 tot 25 paar in de onderkaak. Vraag bij de receptie van Welgelegen om tips, waar u de meeste kans heeft om dit dier te spotten!

Bewoners uit Haamstede werden vroeger ook wel "duinkonijn" genoemd, als geuzen-naam. Naast deze bewoners leven er op de Kop van Schouwen echter ook een hoop echte konijnen. In de duinen, rondom de kampeervelden (ook bij Welgelegen), maar ook -heel bijzonder- op het eiland Neeltje Jans, en langs de Brouwersdam. Hier kunt u de konijnen bij zonsondergang aan de kant van de weg zien zitten. Op Neeltje Jans vindt u -in plaats van de natuurlijke schutkleur- hier ook zwarte en witte konijnen... het verhaal gaat dat dit nakomelingen zijn van losgelaten huis-konijntjes!

Sinds jaar en dag worden gasten bij Welgelegen wakker van het vogelgekwetter in de ochtend. Door de vele struiken, bomen en natuurlijke hoekjes bevinden zich er vele kleine vogeltjes op het terrein. In de natuurgebieden om Welgelegen heen zijn er echter ook vele bijzondere vogels te vinden die de Kop van Schouwen gebruiken als broedplaats (bv 'de Meeuwenduinen'), overwinteringsplek of pleisterplaats (bv 'plan Tureluur'). Duindoorn-bessen worden door vogels veel gegeten, en deze zijn precies rijp tijdens de jaarlijkse vogeltrek. Vogelspotters uit heel europa weten de omgeving inmiddels goed te vinden.

In de duinen, maar ook in het natuurgedeelte van Welgelegen, zult u tijdens uw vakantie vast een keer een haas tegenkomen. Hazen zijn actief van de avond, tot 's ochtends vroeg in de schermering. De haas is min of meer een nachtdier. Overdag is hij slechts mondjesmaat actief, maar op warme zomerdagen is hij ook later op de ochtend en vroeger op de avond al actief. Hij ligt overdag meestal platgedrukt tegen de grond, voor of in zijn leger. De hazen bij Welgelegen zijn een stuk schuwer dan de konijntjes!

Westenschouwen heeft -vlak achter Welgelegen en park Zeeduin- in de Zeepeduinen haar shetlandpony's. Zij houden er het gras kort, en leven er in het wild. De 'Vroongronden' is het natuurgebied tussen Burgh-Haamstede en Renesse, op fietsafstand van Welgelegen, en heeft naast de shetlandpony's nog een andere hulp bij het korthouden van gras: de Hereford-runderen. Deze wilde koeien kunt u -samen met de pony's- op of naast het fietspad tegenkomen. Een heel bijzondere ontmoeting!

Vele kinderen zijn ermee groot geworden, en vragen er nog vaak naar: 'zijn de pony's er nog?' In de Zeepeduinen vlakbij Welgelegen en Park Zeeduin (tussen Burgh-Haamstede en het bosgebied De Domeinen) leeft een kudde wilde shetlandpony's. Zij houden het gras in de duinen kort, zodat het duingebied behouden blijft. U kunt de pony's tegenkomen tijdens een wandeling door dit duingebied. Vaak zijn de pony's echter ook te vinden rondom het betonpad bij de A. v/d Weijdeweg. Soms zult u als fietser misschien even af moeten stappen en eromheen wandelen. Ze doen echter geen mens kwaad, en het is iedere keer opnieuw weer bijzonder om er doorheen te wandelen of fietsen.
Eet eens een frietje in een bakje op het strand.... en maak kennis met de 'brutale meeuw'! Een 'heel bijzonder type meeuw', dat vaak groepsgewijze pogingen onderneemt u van uw bakje friet af te helpen. Soms heel geduldig (zie uzelf het volgende uur omringd door een aantal ijsberende meeuwen, die netjes afwachten en u vragend aankijken). Soms iets minder geduldig, maar dan heeft u ze waarschijnlijk iets gegeven! Het spreekt voor zich dat het beter is om meeuwen niet te voeren; frieten zijn niet hun aanbevolen voeding. Bijzonder is het wel om de meeuw zo eens wat langere tijd goed van heel dichtbij te kunnen bekijken.
Op de dijk langs de Oosterschelde zijn meeuwen soms bezig met een betere manier van voedsel vergaren: hier halen zij oesters uit het water, en laten deze hoog in de lucht naar beneden vallen. Op de dijk barst de oester open, waarna de meeuw aan zijn diner begint: een stuk gezonder dan de frietjes op het strand!
In de Meeuwenduinen is er een afgesloten natuurgebied dat tussen 15 mei en 15 juli geheel ter beschikking van broedende meeuwen staat. Alleen met begeleide excursies (aanrader!) kunt u een kijkje nemen. Buiten het broedseizoen is er 1 Meeuwenduinen-route van de A. v/d Weijdeweg (vlakbij Welgelegen) tot aan Nieuw-Haamstede (ook een aanrader!).

Recensies & gastenboek

Bel of mail, we helpen u graag!

Telefone: 0111 651786
Email: info@wissewekken11.nl
Website: www.welkombijwelgelegen.nl

Wissewekken 11
4328px Burgh Haamstede

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies. Deze functionele- en analytische cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de website te verbeteren. Nieuwsgierig hoe dit werkt? Klik dan op de knop voor meer informatie. Ga je akkoord met de voorwaarden? Klik dan op de groene knop.