o1 o10 o11 o12 o14 o15 o16 o17 o18 o19 o2 o20 o21 o22 o23 o3 o4 o5 o6 o7 o8 o9
In de Zeepeduinen en bij Slot Haamstede liggen zo’n 40 bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Op het hoge duin ligt de commandopost. Deze betonnen kolos heet niet voor niets Walvisbunker. De scherfmuur die aan de bunker gebouwd is, heeft de vorm van een walvisrug, compleet met staart. De bunker was voorzien van een periscoop. Op het dak van de bunker groeien nu volwassen bomen (een heel bijzondere ervaring om te zien!), en hier is ook de gepantserde observatiekoepel nog goed zichtbaar. Sinds 2009 is op de bunker een prachtig uitzichtpunt te vinden. Een trap leidt naar een plateau dat een weids uitzicht biedt op de omringende Zeepeduinen. Nu overwinteren honderden vleermuizen zoals de zeldzame franjestaart en de baardvleermuis in de tientallen kleinere bunkers. In de zomermaanden zijn er jaarlijks enkele bunkerexcursies. De restanten van het bunkercomplex in de Zeepeduinen kunnen vrij bekeken worden; vraag gerust de route naar de bunkers bij de receptie van Welgelegen!
‘Westenschouwen, ’t zal u rouwen
dat ge heeft geroofd mijn vrouwe,
Westenschouwen zal vergaan
alleen de toren zal blijven staan’.
Dit is onderdeel van de legende rondom Koudekerke; dorpelingen vingen een zeemeermin en lieten haar niet gaan, waarna de zeemeerman een vloek uitsprak over het dorp.
De Plompe Toren, vlakbij Welgelegen, is het laatste restant van het Schouwense dorp Koudekerke, dat eind 16de eeuw in de golven verdween. De gerestaureerde toren is nu een informatiecentrum over de geschiedenis, legenden en natuur van de streek. De toren biedt een weids uitzicht over het omringende natuurgebied, waar veel steltlopers en andere watervogels te zien zijn. Natuurmonumenten heeft in de Plompe toren een informatiecentrum ingericht. Dagelijks toegankelijk en bijzonder aanbevolen! Van af de toren heb je een mooi zicht op de Koudekersche Inlaag en de Oosterschelde.
Welgelegen bevindt zich praktisch aan de voet van deze waterkering. Na de Watersnoodramp van 1953 kwamen de "Deltawerken" , een reeks van keringen die een nieuwe ramp voor altijd moesten voorkomen. De Stormvloedkering bij de Oosterschelde is een van de grootste technische hoogstandjes, waar jaren later nog steeds grote groepen over de hele wereld komen kijken, en zich laten voorlichten. In de 60er jaren werd begonnen met het vorm geven van 3 werkeilanden, waartussen dammen zouden worden gestort. Het unieke van de uiteindelijke Stormvloedkering is, dat het nooit dammen zijn geworden. De kering bestaat uit vele sluizen, die -in geval van nood- dicht kunnen worden gezet. Als er geen zwaar weer wordt voorspeld, dan staat de kering gewoon 'open' en kan de natuur haar gang gaan. Het resultaat van deze Stormvloedkering is overigens een prachtig gebied, waar vele vissen, algen, waterplanten en bodemdieren leven. Inmiddels is de Oosterschelde een nationaal park (een beschermd natuurgebied) geworden, waar we zeer trots op zijn!
Slot Haamstede ligt recht achter de kerk van Haamstede, en wordt nog steeds bewoond. In 1981 kocht Natuurmonumenten het Slot en bijbehorend landgoed van de erven Van der Lek de Clercq. De familie had deze sinds 1850 in bezit en gebruikt het tegenwoordig als vakantieverblijf. Het oudste deel van het slot dateert uit de tweede helft van de 13de eeuw. De donjon die toen werd gebouwd, maakt nog steeds deel uit van het complex. De woontoren werd in de 15de eeuw voor het eerst uitgebreid, maar het grote kasteel dat aldus ontstond, brandde in 1525 af. In de 17de eeuw kwam slot Haamstede - of wat er van over was - in handen van rijke burgers, eerst uit Delft, later uit Zierikzee. Het kasteel is voor iedereen te bekijken vanaf het plein en te bezoeken tijdens bijzondere activiteiten en Open Monumentendagen. Ook zijn er regelmatig kinderexcursies door het Slotbos. Het Slotbos is enkel toegankelijk tijdens excursies van Natuurmonumenten.

Komt u toevallig in Nieuw-Haamstede? Sta dan heel even stil bij de vuurtoren! Niet meer te beklimmen maar wel de moeite waard om gezien te hebben. Deze vuurtoren is in de periode 1837-1840 gebouwd. De rood-witte spiraalvormige beschildering is echter pas een eeuw later aangebracht, als waarschuwing voor vliegtuigen. De vuurtoren is 53 meter hoog en heeft een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau. Het is één van de hoogste vuurtorens van Nederland. Het licht reikt 30 zeemijlen ver. Kent u de guldenbriefjes nog? De vuurtoren is gebruikt als inspiratiebron voor het bankbiljet van 250 gulden. Wandelt u de Meeuwenduinenroute vanaf Welgelegen? Dan ziet u de vuurtoren al in de duinen!

Burgh en Haamstede kennen vele mooie oude panden.... maar dit zijn toch wel 2 heel bijzondere! In Burgh vindt u een prachtig trapgevelhuisje aan de Ring 12, en in Haamstede een trapgevelhuis (uit 1617!) aan de Sluispad 2. Beiden zijn vanzelfsprekend monumentenpanden. Naast monumentenpand zijn beide trapgevelhuizen ook gewoon woonhuizen van mensen, dus respecteer alstublieft hun privacy. Maar mocht u er toevallig langs rijden, op slechts een paar kilometer van Welgelegen, dan ziet u ze ongetwijfeld direct staan!

Het eiland Schouwen-Duiveland is in 1953 zeer ernstig overstroomd tijdens de grote Watersnoodramp. Op veel plaatsen zijn de gevolgen nog zeer zichtbaar. De Schelphoek is tegenwoordig een prachtig natuurgebied, maar was in 1953 toneel van een grote dijkdoorbraak. Met betonnen holle bakken (caissons) zijn gaten gedicht, zowel in Ouwerkerk als bij de Schelphoek. Een van de caissons ligt naast een uitkijktoren, en is te beklimmen.

Slot Moermond is een zeer oud kasteel in Renesse, op zo'n 8km van Welgelegen. Het huidige en derde kasteel is gebouwd naast de fundamenten van het oorspronkelijke kasteel van Costijn van Zierikzee dat gebouwd is tussen 1229 en 1244 en waarvan slechts enkele muren zijn behouden. Het tweede kasteel, van de nieuwe eigenaar Aernoud van Haamstede, is vermoedelijk gebouwd voor 1339 en is, op het poortgebouw na, in 1454 verloren gegaan. Het nieuwe Slot Moermond is uit 1513. Jacob van Serooskerke bouwde voor de derde maal het kasteel op en gebruikte hierbij het oude poortgebouw en vormde deze om tot woontoren. De Watersnoodramp uit 1953 bracht grote schade aan het kasteel. Na restauratie werd het kasteel achtereen volgens gebruikt als opleidingsinstituut en conferentieoord. Momenteel is het in gebruik als restaurant en hotel.

Tegenover de groenteboer van Burgh bevindt zich de oude dorpsschool, die weer geheel intact is, en de sfeer uitstraalt van 1920. In juli en augustus kunt u er zelfs een kort lesje (anno 1920) bijwonen (heel bijzonder om mee te maken, zowel voor kinderen als voor uzelf). De kinderen van Welgelegen's 1e generatie zijn hier overigens zelf naar school geweest: hun klassefoto's hangen er nu nog aan de muur.

Recensies & gastenboek

Bel of mail, we helpen u graag!

Telefone: 0111 651786
Email: info@wissewekken11.nl
Website: www.welkombijwelgelegen.nl

Wissewekken 11
4328px Burgh Haamstede

Welkom! Deze website maakt gebruik van cookies. Deze functionele- en analytische cookies verzamelen geen persoonsgegevens en helpen ons de website te verbeteren. Nieuwsgierig hoe dit werkt? Klik dan op de knop voor meer informatie. Ga je akkoord met de voorwaarden? Klik dan op de groene knop.