- Details
- Details
- Details
Het eiland Schouwen-Duiveland is in 1953 zeer ernstig overstroomd tijdens de grote Watersnoodramp. Op veel plaatsen zijn de gevolgen nog zeer zichtbaar. De Schelphoek is tegenwoordig een prachtig natuurgebied, maar was in 1953 toneel van een grote dijkdoorbraak. Met betonnen holle bakken (caissons) zijn gaten gedicht, zowel in Ouwerkerk als bij de Schelphoek. Een van de caissons ligt naast een uitkijktoren, en is te beklimmen.
- Details
dat ge heeft geroofd mijn vrouwe,
Westenschouwen zal vergaan
alleen de toren zal blijven staan’.
Dit is onderdeel van de legende rondom Koudekerke; dorpelingen vingen een zeemeermin en lieten haar niet gaan, waarna de zeemeerman een vloek uitsprak over het dorp.
De Plompe Toren, vlakbij Welgelegen, is het laatste restant van het Schouwense dorp Koudekerke, dat eind 16de eeuw in de golven verdween. De gerestaureerde toren is nu een informatiecentrum over de geschiedenis, legenden en natuur van de streek. De toren biedt een weids uitzicht over het omringende natuurgebied, waar veel steltlopers en andere watervogels te zien zijn. Natuurmonumenten heeft in de Plompe toren een informatiecentrum ingericht. Dagelijks toegankelijk en bijzonder aanbevolen! Van af de toren heb je een mooi zicht op de Koudekersche Inlaag en de Oosterschelde.
- Details
Komt u toevallig in Nieuw-Haamstede? Sta dan heel even stil bij de vuurtoren! Niet meer te beklimmen maar wel de moeite waard om gezien te hebben. Deze vuurtoren is in de periode 1837-1840 gebouwd. De rood-witte spiraalvormige beschildering is echter pas een eeuw later aangebracht, als waarschuwing voor vliegtuigen. De vuurtoren is 53 meter hoog en heeft een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau. Het is één van de hoogste vuurtorens van Nederland. Het licht reikt 30 zeemijlen ver. Kent u de guldenbriefjes nog? De vuurtoren is gebruikt als inspiratiebron voor het bankbiljet van 250 gulden. Wandelt u de Meeuwenduinenroute vanaf Welgelegen? Dan ziet u de vuurtoren al in de duinen!
- Details
- Details
- Details
- Details
Tegenover de groenteboer van Burgh bevindt zich de oude dorpsschool, die weer geheel intact is, en de sfeer uitstraalt van 1920. In juli en augustus kunt u er zelfs een kort lesje (anno 1920) bijwonen (heel bijzonder om mee te maken, zowel voor kinderen als voor uzelf). De kinderen van Welgelegen's 1e generatie zijn hier overigens zelf naar school geweest: hun klassefoto's hangen er nu nog aan de muur.